Vertragen in de Vlaamse Ardennen: groene vallei en pittoreske dorpen

Wat? Wandeling

Afstand Gent? 26 km 


Wandeling Vlaamse Ardennen


Wandelen in de Zwalmstreek


De zwalmstreek, het zou één van de mooiste wandelregio’s van Vlaanderen zijn. Dit door de charmante dorpjes, het afwisselende landschap, de oude molens, de typische Vlaamse kasseiweggetjes, de boerderijen... En dit wou ik met mijn eigen ogen zien. En ik kan je nu al verklappen: al het vorige kan afgevinkt worden op onze wandeling!   

Deze keer werden de beentjes gestrekt in Oudenaarde en wandelden we de 'Rooigemsebeek wandelroute'. Afstand? 13 km. Vertrekpunt? Sint-Hilariuskerk, Mullem.


wandelen Zwalmstreek


Groene vallei + schilderachtige dorpjes = Rooigemsebeekwandelroute

 

De wandeling loopt langs 4 pittoreske dorpskernen: Mullem, Huise, Lede en Wannegem. Dorpjes waar het lijkt of de tijd heeft stil gestaan. Van zodra je het dorpje uitwandelt, ben je meteen weer op een paadje ten midden in de natuur. Zalig genieten van de rust en de vele tinten groen. Nu, we hadden wellicht geluk … de kleuren kwamen volledig tot z’n recht, omdat de wortels nog kunnen teren op de natte winter en van echte droogte nog niet echt sprake is.


Naar het einde toe van je wandeling passeer je 2 windmolens. En voor onze wielerkenners: hier heb je meteen ook één van de bekende kasseistroken tijdens de Ronde van Vlaanderen: de Huisepontweg, de 1,5 kilometer lange kasseistrook. Deze regio dus niet enkel geliefd bij wandelaars, ook flandriens trekken er hier graag op uit.


Het klopt dus: Deze streek is echt een pareltje in het Vlaamse wandellandschap! Dus ik zou zeggen: plan deze wandeling snel in je agenda, wat een heerlijke variatie. Wil je de route graag wat inkorten? Kan perfect, op de route zijn verschillende doorsteken mogelijk om de route te verkorten. Hopla, voor elk wat wils!


Wandelroute Vlaamse Ardennen
Rooigemsebeek wandelroute
Wandelen Oudenaarde
Vlaamse velden
Rooigembeek
Wandelen Vlaamse Ardennen
Molen
Vlaamse Ardennen


Proef letterlijk het boerderijleven in de Valleihoeve


Een goestje? Bij de Valleihoeve kom je zeker aan je trekken: In deze bioboerderij maken de eigenaars hun eigen ijs. Je vind er ook huisgemaakte taartjes, in het seizoen verse aardbeien of een fris streekbiertje. Genieten van deze lekkernijen doe je op het terras of in de smulschuur op koudere dagen. (Het is een ieniemienie kleine omweg op de wandeling, maar ik ben er zeker van: het is het helemaal waard!)


Valleihoeve


Valleigolf: Een balletje slaan tussen de velden en de koeien


Helaas konden we zelf het spel niet spelen door de minder leuke coronamaatregelen, maarrrrrrrr een leuk intermezzo-tip tijdens je wandeling: een partijtje valleigolf! Het lijkt een beetje op het klassieke golfspel, al heb je wat duidelijke verschillen: het spel wordt gespeeld in de weiden, de bal is lijkt meer op een kleine voetbal en je speelt het spel samen met je team.

Je speelt het spel vanaf 4 personen en duurt ongeveer 1,5 uur. Alle info vind je op de website van de valleihoeve. Check it out!!