Grensoverschrijdend wandelen in de Maasvallei

Wat? Wandeling

Afstand Gent? 188 km


Juni 2021, de maand waarin we 5 jaar geleden terugkeerden naar Belgenland. Wat gaat de tijd snel! We hebben ons ‘reisgoesting’ verder gezet, alleen dichterbij huis. Bijna elke maand trokken we er een weekendje op uit. Zo goed als alle streken hadden we ontdekt: al wandelend, fietsend, per kajak, vanop de vespa, … Maar één regio was nog onbekend: de Maasvallei.


Ja mannekes. Hoe. Schoon. Was. Dat?!

(Toen wij hier waren was het zwaar bewolkt en toch zo wawww. Benieuwd hoe mooi de kleuren van moeder natuur hier tot z’n recht komen met een mooie blauwe lucht. Dus, wij gaan terug!)


wandeling met kinderen
wandelen langs de maas
wandeling Kessenich
wandelen langs het water
wandelen Limburg
wandeling Limburg


De Maasvallei, waarom de uitstap waard? 


Ikzelf ben een ‘Leie kind’. De Leie, nogal een rechte rivier met hier en daar een oude, kronkelende Leiearm. In de Maasvallei is het anders: Amper stukjes rechte rivier, maar vooral een netwerk van oude rivierarmen, oeverwallen en stroomgeulen. Een landschap dat je (denk ik) nergens anders terugvindt in België.


Naast de natuur, passeer je ook het pittoreske dorpje Thorn. Hier heeft de de tijd stilgestaan. Een ‘zen’ gevoel overvalt je na deze wandeling: een perfecte combinatie van natuur en architectuur, perfect simplicity!


Mooiste wandeling Vlaanderen
Mooiste wandeling Limburg
Limburg
wandeling België Nederland


Kindvriendelijke wandeling: welke dieren spot jij?  


Het is een écht pareltje, het RivierPark Maasvallei. Je wandelt hier in het uiterste puntje van België gewoon hop, de grens over. Een prachtig natuurgebied waar naast de nodige flora ook 3 andere bewoners een rol spelen in het landschap:


  • De bever: De bossen zijn bezaaid met omgevallen bomen. We dachten dat het hier wel zwaar gestormd moest hebben de voorbije maanden. Maar toen we meer en meer afknaagde bomen tegenkwamen op ons pad haalden we er google bij: dit was effectief wel het werk van bevers, zeer actieve bevers! Koppel dus een missie aan je wandeling: ga op zoek naar een bever, of op z’n minst zijn sporen! Helaas hebben wij geen bewijs. We waren zo versteld van de omvang van de stammen waar de bevers aan knagen dat ik in dat stukje mijn camera achterwege liet.
  • De galloway: fluffy koetjes, altijd een win-win! Hoewel … Bij ons kwamen ze net iets tè dicht op ons pad. Of correct gezegd: stonden ze letterlijk OP ons pad. En ze waren met veel. Eventjes wachten tot ze genoeg gegraasd hadden zodat wij veilig konden verder wandelen.
  • De konikpaarden: wilde paarden in België, hoe gek is dat?!wandelen met kinderen
wandeling galoways
wandeling wilde dieren
avontuurlijk wandelen
Wandelroute Limburg
galoways België


Startpunt: Kessenich, oftewel het uiterste puntje van België 

 

  • Parkeren: Parking 3 'Douanekantoor': Venlosesteenweg 403, 3640 Kessenich (Kinrooi)
  • Wij deden de rode lus van 12 km = rode driehoekjes -> Deze route doorkruist vooral de vele waterpartijen, vandaar de keuze om deze wandeling te doen.
  • Op de parking staat een overzicht van andere wandelroutes, just in case!
  • De wandelroute is niet buggytoegankelijk


Wandelroute Kessenich


Overnachtingstip: Maaseik

Maaseik heeft mijn hart gestolen! Kasseitjes, mooie gevels, vriendelijke mensen, lekkere restaurants, schone terrasjes, … Koppel je er graag dus een weekendje weg aan? Boek een overnachting in Maaseik!