Wandelen langs molens, polders en boerderijen in Zuid-Holland

Wat? Wandelen

Afstand Gent? 195 km


Cheese valley in Nederland


In het binnenland van Nederland vind je het groene hart, oftewel de ‘cheese valley’. Ooooh, ik vind het zo’n leuke naam! Enerzijds vind je in deze regio vooral -rarara- kaas, maar anderzijds typeert het landschap zich met waterweggetjes. Veel waterweggetjes! Zo goed als elk huis bevindt zich op een eilandje. Je bereikt dus het huis via een brug en rondom rond is het huis omringd met water. De huizen worde met elkaar verbonden met een weg, heerlijk om door te cruisen. En uiteraard ook zalig om in te wandelen!


Cheese valley nederland
wandelen water nederland
molens nederland wandeling


Molenviergang in Zuid-Holland


Een landschap met molens, dat is op en top Nederlands! Hoe vet zou het zijn om eens een wandeling te doen waar je molens van dichtbij kan aanschouwen. En het liefst eentje die écht werkt. Niet zomaar wat rond draait, maar effectief nog een functie heeft in het dagelijkse leven.


In onze B&B bladerden we door enkele foldertjes en deze wandeling kreeg meteen alle aandacht: de Molenviergang.


wandelen zuid-holland
mooiste wandeling nederland
molen nederland


Waarom zijn deze 4 molens zo uniek? 


De Molenviergang van Aarlanderveen is uniek, omdat het de enige nog werkende molengang is in de wereld. Het overtollige water vanuit de diepe polder van Aarlanderveen (onder zeeniveau) wordt stukje bij beetje de Oude Rijn in gemalen (zeeniveau). En dit gebeurt aan de hand van vier molens, dus enkel met wind, wieken en deskundige molenaars.


Je begint je wandeling op maar liefst 5,4 meter onder zeeniveau. De route neemt je mee van molen naar molen zodat je uiteindelijk eindigt op het zeeniveau. Bizarre! Helaas kan je de molens niet bezoeken, want er wonen/werken hier effectief nog mensen.


Wandelen door de Nederlandse polders 


Tijdens de wandeling voel je de rust van het typische Hollandse polderlandschap. Met een beetje geluk kan je ook vogels bewonderen, grazende koeien en schapen. Let op, het polderlandschap is zeer drassig. Voorzie dus een paar stevige schoenen alsook een portie lef, want soms moet je over een hekken klimmen of een sloot oversteken via een smalle balk. Ps: door de aanwezige dieren zijn honden op deze wandeling niet toegelaten.


wandelen tussen koeien nederland
polders nederland
wandelen polders
avontuurlijk wandelen kinderen


De viermolengangwandeling praktisch

 

Je hebt twee verschillende wandelroutes:


  • De ‘Polderwandeling’ is de korte wandeling van ongeveer 4 kilometer. Hierbij loop je langs de Ondermolen (molen 1) en de Putmolen (molen 4). Het kleine vierkantje op de kaart dus. Wij deden trouwen deze! We hebben de koude van het polderlandschap toch een beetje onderschat en waren er niet echt op gekleed om de lange route uit te wandelen. Ondanks de korte afstand hebben we toch enorm genoten van de vele variatie op deze wandeling.


  • Bij de ‘Molentocht’ van ongeveer 8,5 kilometer doe je de volledige ‘rechthoek’ op de kaart en loop je langs alle vier de molens van de Molenviergang.


Beide routes starten bij café Het Oude Rechthuis in Aarlanderveen, vlak aan de kerk, waar je makkelijk je wagen kan parkeren.


wandelen met kinderen nederland
wandeling kinderen
wandeling molens


Tip: Combineer met Gouda of Leiden


Zowel Gouda als Leiden zijn 2 perfecte stops die je kan combineren met deze wandeling.

Een blogje over Leiden vind je binnenkort op deze blog. Wat Gouda betreft: geniet van de sfeerfoto's hieronder! 


Gouda citytrip
Gouda nederland
Citytrip Nederland
weekendje weg nederland