Wandelen door het mijnerfgoedlandschap van Terhills
Afstand Gent: 178 km
Wat: Wandeling
Belgisch Nationaal Park: de Hoge Kempen
Wat vroeger wellicht één van de minder mooie plekjes was in Vlaanderen is nu uitgegroeid tot één van de mooiste plekjes in het land. Op een anderhalf uurtje rijden van Gent hebben we het enige Nationale Park dat België rijk is, namelijk die van de Hoge Kempen met een oppervlakte van maar liefst 5700 ha natuurgebied. Het park kan je bereiken via 6 verschillende toegangspoorten waarvan eentje Terhills.
In het wandelgebied van de Terhills wandel je op de terreinen van de vroegere mijn van Eisden. De mijnen werden in dit deel van het land pas gesloten in 1987, het is dus helemaal nog niet zo lang geleden dat de steenkoolmijnen hier nog op volle toeren draaiden! Na de sluiting van de mijnen, palmde de natuur beetje per beetje de verloren sites in. Zoals in elk land, betaal je voor een nationaal park entree voor het onderhoud van het nationaal park. Hier kost een kaartje 3 euro per persoon, meer dan waard!
Het unieke landschap van Terhills: Bergen en meren
Omwille van zijn aparte geschiedenis, is het landschap verrassend: je kan er genieten van bergen (we spreken hier dan wel over Vlaamse bergen 😉) en meren. De mijnsteenbergen, oftewel de terrils, zijn ontstaan door de ophoping van het overtollige grond bij de steenkoolontginning. Deze vormen nu letterlijk de hoogtepunten op het parcours. Door het mooie uitzicht is het niet voor niets dat dit wel het mooiste panorama van België wordt genoemd. Maar hoe zijn die meren dan ontstaan? Na de tweede wereldoorlog barstte een enorme bouwdrang los waardoor een massale nood was aan zand en grind. Zo ontstonden de meren. Mooi om te zien hoe de herinneringen aan het verleden omgedraaid zijn in nu één van de mooiste natuurfenomenen van het land.
Wandelen in het nationale park: 5 wandelroutes
Er zijn 5 gemarkeerde wandelroutes. Wij deden de paarse wandeling van 13 km. Onze voorkeur had wellicht uitgegaan naar de gele wandeling, maar deze is tijdelijk onderbroken door de bouw van een resort. Deze wandeling leidt je twee keer over hetzelfde pad langs het water, maar het zicht is zo mooi dat dit eigenlijk geen probleem is. De routes zijn zeer makkelijk te volgen door de duidelijke pijltjes die de wandelingen aangeven.
Aan het bezoekerscentrum is een speelplein voor de kids en kan je een drankje nuttigen op het bijhorende terras. Houd er rekening mee dat je hier niet echt volwaardig kan eten, daarvoor kan je terecht in Maasmechelen village. Aangezien we liever geen drukte hadden vandaag en het weer meezat, zijn wij nog snel gestopt bij de Delhaize van Maasmechelen voor een picknick. Picknicken in de natuur, ik kan het alleen maar aanraden!
En hoe zit het eigenlijk met de geschiedenis?
Aan de ingang vind je ook nog 2 goed bewaarde schachtbokken. Onderaan vind je foto’s die aantonen hoe het terrein er vroeger aan toe ging. Het geeft je meteen een duidelijk beeld van vroeger en nu. Ongelooflijk om te zien hoe het landschap in 100 jaar transformeerde van ongerepte heide, naar een enorm industriegebied en waar vandaag opnieuw de natuur zijn weg vindt in het landschap. Helemaal boven heb je ook een mooi zicht over het park.
De restanten van het mijnverleden zijn ook rond het nationaal park nog merkbaar. De sporen van deze geschiedenis kan je bijvoorbeeld terugvinden in de mijnsités in de Eisdense tuinwijk. Bij de oprichting van de mijnen had men ook heel wat nieuwe arbeiderskrachten nodig. Om de mijnwerkers te lokken, werden tuinwijken gebouwd. Te voet (Via de erfgoedwandeling) of met de wagen kan je een kijkje nemen naar de oude cités met z’n typische Brits geïnspireerde gevels en voortuintjes. Kenmerkend aan de charme van de tuinwijk, is de aanwezigheid van het vele groen.
Goesting gekregen?
Volg de bordjes richting ‘Maasmechelen leisure village’, dit is net voorbij Decathlon en voor Maasmechelen Village. Parkeren kan op de parking van Maasmechelen. Op de parking zie je meteen de grote gebouwen van het Ter Hills hotel. Hiernaast ligt het bezoekerscentrum van Connecterra, wat ook de toegangspoort is tot het park. Deze poort herken je van ver door de grote vlaggen er staan ook tal van informatieve borden alvorens je het park ingaat. Aan het bezoekersonthaal van het park betaal je het entreegeld en krijg je alle nodige informatie over de verschillende wandel opties.
Bij een bezoekje aan Connecterra heb je gegarandeerd vakantiegevoel in eigen land!