Uitwaaien in Nord Pas de Calais

Afstand Gent: 110 km
Wat: Wandeling / Natuur


De Opaalkust


De Opaalkust is zo’n streek waar je tijdens alle seizoenen aan je trekken komt. Wij besloten om voor de drukte van de feestdagen nog even de batterijtjes op te laden en er met z’n 2 op uit te trekken naar Nord pas de Calais.

Onze uitvalsbasis: het gezellige vissersdorpje Wissant. Je kan je niet inbeelden dat het hier op warme zomerdagen op de koppen lopen is, want toen wij er waren, konden we de toeristen op ons 1 hand tellen. Maar zo tussen de locals, dat hebben we graag 😊. Er zijn talrijke chambre d’hote hotels waar je voor een appel en een ei kan slapen. Verwacht geen grote luxe, maar wel een heerlijk warm bed en een eenvoudig ontbijt op de kamer. Naast de prachtige charme van Wissant, is het tevens geografisch ook de ideale uitvalsbasis om te wandelen naar de Cap Gris Nez enerzijds en de Cap Blanc Nez anderzijds.

Iedereen komt naar de Opaalkust met maar één doel: wandelen! De 2 voor de hand liggende wandelingen (Cap Gris Nez en Cap Blanc Nez) nemen je allebei voor het eerste deel van de wandeling mee over het strand om vervolgens via een trap aangelegd in de kliffen mee te nemen in het heuvel landschap grenzend aan de kust. Maar lieve mensen, onderschat het gevaar niet van hoog – en laagtij! Overal staan bordjes, dus ik vrees dat al heel wat mensen zich hier aan mispakt hebben: 2 uur voor en 2 uur na hoog tij kan je niet wandelen op het strand.


Nord Pas de Calais


Wandeling Cap Blanc Nez 


Ik hoor jullie al denken: dus 4 uur per dag kan je niet wandelen op het strand? Jip, het overkwam ons ook! Oplossing: De eerste 3 km van de wandeling langs het strand sloegen we over en parkeerden ons een beetje verder op waar we konden inpikken op de wandeling naar Cap Blanc Nez. (Geef de straat Srouanne in op je GPS, hier zijn tal van kleine parkings) Van hieruit ga je door de velden te voet naar het strand. Hier is het strand wat breder en kan je zonder problemen genieten van de zee op je linker kant, de kliffen op je rechter kant. Op een bepaald moment volg je de trapjes omhoog via het wandelpad dat je naar het hoogste punt brengt. Je zal deze zeker niet over het hoofd zien: Deze wordt gemarkeerd met een nogal opvallende obelisk! Daarna neemt het wandelpad je mee naar het binnenland waar je het typisch Franse dorpje Escalles doorkruist. Hier kan je eventueel lunchen. In principe vind je in elk dorpje wel zo’n typisch, Frans volkscafeetje waar je in de winter op de menu kan genieten van een lekkere mossel friet en voor de liefhebbers genieten van een heerlijk Frans Ricard'ke! Het laatste deel van de wandeling brengt je terug bovenop de kliffen richting parking.

Naast de landschappen, vond ik de geschiedenis die de regio uitstraalt ook heel bijzonder. Het is een aparte ervaring om zoveel resten van de tweede wereldoorlog te zien. Dat hier de Duitsers actief waren, is meteen duidelijk door de vele resten van bunkers. Zin in een beetje geschiedenis? Neem zeker een bezoekje aan het 'Musée du Mur de L'Atlantique "Batterie Todt" '(Atlantic Wall Museum - Batterij Todt) Het is de zevende grootste constructie dat door de Duitsers is gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je ziet de consturctie al van mijlen ver. Ikzelf had meer zin om buiten te zijn, dus lieten we deze culturele uitstap deze keer links liggen. Maar mocht het jullie interesseren, meer info vind je op de website van het museum.

Opaalkust


Uitwaaien in Audreselless


In de late namiddag reden we door naar Audreselless, een dorpje net over Cap Gris Nez. Op de publieke parking staat een plakkaat waarop verschillende mogelijke wandelingen uitgestippeld staan. Je hoeft dus helemaal niets voor te bereiden. De meeste wandelingen zijn in een lus zodat je altijd eindigt op je beginpunt = de parking. Ook hier was het heerlijk uitwaaien! Het leek mij ook een leuk idee om hier de volgende keer te overnachten. Het dorpje ligt pal aan de zee getypeerd met gezellige, witte huisjes en volgens mij minder toeristisch dan de dorpjes tussen Cap Gris Nez en Cap Blanc Nez. Al is maar de vraag of dit in de zomer ook zo is … TBC!!


Audreselless
Audreselless wandelen
fruit de mer
wandelen Cap Blanc Nez
Noord Frankrijk
Cap Blanc Nez