Philippine, de mosselstad van Nederland

Afstand Gent: 35 km
Wat: Food in een idyllische setting
 


In juni besloten we met een koppel vrienden te gaan kamperen met hun kamper. Een plan hadden we niet echt, go with the flow en we zien wel waar we zouden belanden. Op de ring in Gent gaf iedereen zijn top 3 en de beslissing was gemaakt: De Nederlandse kust. Eenmaal over de grens lag meteen het volgende idee op tafel: waarom geen mosselen als diner in Philippine?

Philippine is een stadje in de gemeente Terneuzen, gelegen in Zeeland. De stad staat bekend als mosselstad omwille van de rol van de haven en de mosselvisserij.

mosselen Nederland
Philippine
Nederland


Mosselen van lekkere kwaliteit

Een mosselstad, tot enkele dagen geleden wist ik helemaal niet dat dit bestond! Geen idee wat ik er mij moest bij voorstellen, maar van zodra je het dorpje binnenrijdt, merk je dat het z’n naam niet gestolen heeft: Op het grote centrale plein staat een beeld van een mossel + een (letterlijke) mosselBANK. Daarnaast zetten alle restaurants hun specialiteit overduidelijk in de kijker, en dat is: jip, mosselen!

Als je er niets kent, moeilijk om te kiezen welk restaurantje nu bij de betere hoort van het dorp. Ze lijken allemaal wat op elkaar: Een gezellig terrasje, mosselen in allerlei varianten op het menu en vooral gro-te porties die liggen te pronken op de tafels van de gasten!

Restaurant De Zwaan

Ons oog viel op de Zwaan, een gezellig restaurantje op het midden pleintje van het dorp.
We namen een plekje onder de bomen met zicht op het prieeltje waar de lokale kinderen samen kwamen om hun steptalenten te showen of hun ijsje te veroveren. Je hebt er meteen een dorpsgevoel en voelt je precies als één van de inwoners van het dorp. De bediening is er zeer vriendelijk en ik denk niet dat hier iemand met honger van tafel gaat, wat een porties! En heb je geen zin in mosselen? Ook de slaatjes vielen echt wel in de smaak! Een leuke troef: hondjes zijn met plezier welgekomen en ook binnen geen probleem. Voor de nieuwsgierigen, ik geef alvast de menukaart mee! Praktisch geef ik nog even mee dat de mosselpiek van juli tot oktober is, maar tot in maart kan je eigenlijk altijd mosselen krijgen.

Oh, nog een leuk weetje: Eind augustus vinden de mosselfeesten plaats in Philippine. Laten we het een mini “mosselfestival” noemen: Optredens, uitreiking van de gouden mossel, een rommelmarkt, braderie, marktstandjes met mosselen, … Dus mocht je in de buurt zijn, altijd een leuke om mee te pikken!

Avondwandeling langs de oude haven van Philippine

Na het lekkere en veel te vele eten maakten we nog een stop bij een ijsjeszaak. Een must op zo’n prachtige zomeravond ondanks de goedgevulde magen! En vervolgens slenterden we door het dorpje waar we uiteindelijk botsten op de oude haven. Veel van de haven is er niet meer te zien, maar wel een mooi streepje natuur ten midden van een super schattig dorpje. Meteen pikten we er ook nog een prachtige zonsondergang bij!


Mosselstad
Philippine