Wandelen in de Hoge Veluwe: Zandvlakten en dichtbegroeide bossen

Afstand Gent: 230 km 

Wat: Wandeling 


Veluwe Nederland


Nationaal park de Hoge Veluwe


Veluwe, ik had er wel eens mooie beelden van zien passeren. Maar waar het lag of wanneer we hier konden geraken, no idea! Na ons weekendje Friesland zochten we nog een leuke stop op weg naar huis. Beetje zoeken en algauw botsten we op een leuke wandeling in Noord-West Veluwe. 

Wat zo atypisch is aan het nationale park is het grote contrast tussen dichtbegroeide bossen en uitgestrekte zandvlakten. Op de google zoekmachine onderzochten we hoe dit eigenlijk komt: Om de hinder van het stuifzand te beperken in deze zanderige regio enerzijds en op termijn hout te winnen anderzijds, plantte men op grote vlaktes bomen. Zo zijn de talrijke bossen ontstaan in deze regio.


Bossen Veluwe
Wandeling Veluwe


Wandelroute Harderwijk: bruine pijltjes

 

Wij kozen voor de wandelroute Harderwijk, gekenmerkt door de zandvlaktes van Hulshosterzand. Een leuke uitstap van 7 km. Start? Parking Hierderweg, Hierderweg 19. Vanaf hier volg je de Hierderweg het bos in. Na circa 250 meter volg je de bruine paaltjes naar links. De wandeling is een perfecte afwisseling tussen bos, heide en stuifzand. Op de wandeling is ook een uitzichtpunt, hier heb je een goed overzicht op de zandvlakte. Je zal zien, de vlaktes worden naast zand afgewisseld met enkele groene plekken mossen en bomen. Eigenaardig om te zien!

Leuk om te zoeken tijdens de wandeling zijn wroetsporen van de zwijnen. En ja, wie zoekt die vindt! Hier en daar vind je los geploeterde aarde. Zoek vooral bij de beukenbomen, want deze wortels eten ze blijkbaar het liefst. De beestjes hebben we zelf niet gezien, maar wel een gek idee dat hier wilde zwijnen leven.

Wees zeker voorbereid om het atypische klimaat in de Veluw. In de winter kan het hier hard waaien en in de zomer dan weer zeer warm zijn. Voorzie dus aangepaste kledij en voldoende water indien het warm is! 


Wandeling Veluwe
Sahara in Nederland
Veluwe in Nederland
Wandelroute Harderwijk
Wandeling Harderwijk Veluwe