Langlaufen in de Vogezen: Domaine La Bresse-Lispach

Wat? Langlaufen

Afstand Gent? 510 km 

 

Het is een beetje zeuren, langer dan 3 uur rijden van Gent maar o zo de moeite om hier toch even mee uit te pakken. Op slechts 5 uurtjes rijden van Gent vind je de Hoge Vogezen. Wat een bestemming!! 


  • Schone natuur: check. 
  • Heerlijke winterse kost: check. 
  • Een waaier aan outdoor activiteiten: check. 
  • Budgetvriendelijk: check. 
  • Kindvriendelijk: check.


Vogezen winter


Domaine La Bresse-Lispach

 

Je hebt verschillende domeinen in de regio waar je aan wintersport kan doen, maar wij kozen voor deze omdat dit gekend staat voor z’n prachtige langlauf routes. En ze hebben er nog 2 fans bij! Het domein gelegen in een prachtig natuurlijk landschap bestaat uit 2 onderdelen:


  • Domaine Alpin waar je kan skiën
  • Domaine Nordic waar je kan langlaufen (en sneeuwschoenwandelen)


Het meer Lispach ligt in het midden van het domein, vandaar ook de naam 'Domaine La Bresse-Lispach'. Het bevroren ijs zorgt ervoor dat de blauwe kleuren van het meer helemaal tot z’n recht komen. Denk daarbij aan mooie besneeuwde paden en de typische dennenbomen: postkaartjesmateriaal, maar dan in ’t echt! (Ps: hier starten trouwens ook verschillende wandelroutes, wellicht ook één voor één prachtige pareltjes.)


Skiën in Domaine Alpin 

 

Dit zou één van de betere ski gebieden zijn van de regio gelegen op zo’n 900 à 1000 meter hoogte. Waarom één van de betere? Door de noordelijke hellingen ligt er zo goed als altijd sneeuw tijdens de wintermaanden. Je vindt er 8 verschillende pistes en zelfs een ski school voor de beginners, dus voor elk wat wils.


Leuk weetje: in het gebied vind je tal van sneeuwkanonnen. Dus ook bij mindere sneeuwval zou je hier in principe kunnen skiën en langlaufen.


Langlaufen in Domaine Nordic 

 

Deze site is het beginpunt voor wandelaars als voor langlaufers. In België stonden we 3 jaar geleden een eerste keer op de ‘langlauflatten’. Dus met het idee - we kunnen dit toch al een beetje-, huurden we super zelfzeker het nodige langlaufmateriaal en genoten we van de prachtige pistes. Een machtig gevoel, de natuur die letterlijk aan je voeten ligt. 


Eerlijk is eerlijk, mijn overtuigde ingesteldheid van ‘langlaufen is poepsimpel’ veranderde na 6 keer vallen in ‘misschien moet ik eerst eens starten met het nemen van lessen’. Nu, een waar sporttalent ben en zal ik nooit zijn. Ik vond het dan ook helemaal niet erg om ten midden van de piste even mijn latten af te halen en te voet naar beneden te wandelen terwijl alle andere langlaufers deze afdalingen op hun duimpje naar beneden gleden. Ik bedoel maar: niet twijfelen, gewoon doen! In uiterste nood heb je nog altijd je twee voeten op de begane grond ;) 


Leuk weetje: in maart vindt hier het langlauf kampioenschap van Frankrijk plaats.


Ander leuk weetje: la Bresse-Lispach is met z’n 50 kilometer loipes het grootste langlauf gebied in de hoge Vogezen.


langlaufen vogezen
ski kinderen frankrijk
Vogezen sneeuw
Vogezen huur ski
vogezen met kinderen

Tip: huren van materiaal 

 

Ter plaatse kan je al je materiaal huren, maar persoonlijk vonden we het wat aan de duurdere kan en de efficiëntie stond nog niet volledig op punt (hoogseizoen en maar 2 mensen voor uitleendienst, betalen, het materiaal te ontvangen en de waarborg te regelen). Heb je dus de tijd? In het centrum van La Bresse zijn tal van ski winkeltjes waar je ook alles kan huren. Dit ligt op zo’n 10 minuten rijden van de piste, dus helemaal niet ver.

Voor de langlaufpistes betaal je een dagpas aan de ingang zelf. Hier kies je voor een halve dag of een volledige dag. Met de nodige pauzes namen wij een dagpas en deden we 2 verschillende routes. Zoals je ziet op de kaart heb je heel wat verschillende routes die je zelf kan gaan samenstellen.


En na het skiën? 

 

La Bresse vonden we persoonlijk geen hoogvlieger, je vindt er een drietal typische Franse cafeetjes en in de kerstperiode een mini kerstmarkt. Voor de rest draait het dorp vooral op het verhuur van vakantiehuizen. Om lekker te eten reden wij een stukje verder, namelijk naar het Gerardmer. Zowel aan het water als in het centrum vind je tal van barretjes, restaurants en terrassen met vuurwarmertjes.

Sporten en goe eten, de ideale combo voor een Christmas getaway!meer vogezen