Het Duitse Monschau, net over de grens met de Belgische Ardennen

Wat? Slenteren + wandeling voor de liefhebbers 

Afstand Gent? 205 km 


Een weekendje natuurpracht in de Hoge Venen gepland? Steek dan zeker eens de grens over naar het schattige Duitse Monschau op amper 4 kilometer van België! Een leuke bestemming als je na het wandelen wat cultuur en historie wil opsnuiven. Oké, het is er nogal toeristisch, maar laat dat je niet afschrikken. Wat ik hier zo leuk vond? Eerlijk is eerlijk: niet de taal of de keuken, maar wel het typische Duitse historische karakter. Het heeft een aparte gezelligheid, en hierdoor voel je je meteen in een ander land, ver weg van huis. Maar het tegendeel is waar: Monschau vind je juist over de grens met België!


Monschau Ardennen


Het karakteristieke Monschau: Parel van de Eifel


Het historische stadje Monshau ligt in een dal. Het stadje typeert zich door de 17de-eeuwse vakwerkhuizen met hun typische gevels, steile straatjes, de Roer die door er door stroomt en op de heuvel staat een ruïne van een Middeleeuwse burcht – van hieruit heb je trouwens een magnifique view over de stad. Terug naar de oude tijd! En natuurlijk ook geen gebrek aan restaurantjes.


Conclusie: Zeker de oversteek waard, als je weet dat dit één van de meest gefotografeerde plekken van Duitsland is! PS: vertrouw google maps niet!! Die leidt je dwars door het autovrije centrum, en de boetes zijn best pittig 😉


Weekend Monschau
Eifel Duitsland
Wat doen Hoge Venen
Wandelen Monschau


Wandelen in en rond Monschau


In het centrum zie je ook heel wat wandelaars. Monschau is omgeven door een groene vallei. Het ligt aan de rand van de Eifel, een vulkanische regio met vele heuvels en meren. Met andere woorden, vele mogelijkheden om lange wandelingen te maken!  


De bekendste wandelroute is de Eifelsteig, een wandelroute van 313 kilometer en trouwens in 2015 verkozen tot mooiste lange afstand wandelroute van Duitsland. De trail bestaat uit 15 dag etappes, waarvan er één op de route van Monschau ligt, namelijk de derde etappe. Deze wordt als redelijk zwaar omschreven door de vele hoogteverschillen. Maar in ruil krijg je wel prachtige natuur en vergezichten om van te genieten. Een uitdaging voor jou? Vanuit Monschau kun je een bus nemen en 25 kilometer terug lopen naar Monschau. Ga bij de toerisitsche dienst zeker ook eens langs, zij kunnen je kaarten meegeven. Succes!