Happy Little Place Emeliek: De Westerplas

Kleine geluksmomentjes, krijg je deze niet vaak op kleine geluksplekjes? Zo een kleine plek niet ver van huis die je instant gelukkig maakt. Na wat rondvragen klopt het zeker: Geluk hoeft niet in de grootse dingen te zitten en vind je ook gewoon dichtbij huis. In dit onderdeel laat ik de anderen aan het woord.


Emeliek, wat is jouw happy little place? 


Latem


Een nieuwe ontdekkingsplek dichtbij huis: De Westerplas 


Zelf ben ik afkomstig van het Gentse. We woonden aan een drukke steenweg. Ik heb er leren fietsen en leren autorijden, rekening houdend met de drukte in het verkeer. Maar de drukte in de stad vond ik als tiener eigenlijk wel spannend en leuk. Er was altijd wat te doen. Nu woon ik samen met mijn gezin in De Pinte, een groene gemeente. Mijn zoontje van vier kan hier fietsen op straat. We wandelen regelmatig en er zijn bossen en natuurgebieden op fiets- en wandelafstand. Zo fijn. Zeker in deze aparte tijden.


Ik koos een plekje uit dat ik nog maar pas ontdekte. De Westerplas. Het is een natuurgebied in de Leievallei. Je kan er kikkers horen kwaken en prachtige vogels spotten. In het voor- en najaar kan je komen hier allerlei bijzondere trekvogels naartoe. Er is een mooi wandelpad rond. Heb je een verrekijker mee, dan kan je heel wat bijleren over de verschillende vogels die hier hun (tijdelijke) thuis van maken. Je kan de Westerplas bereiken via de Albijn Van den Abeelelaan in Sint-Martens-Latem. Daar kan je ook parkeren. Of je komt via de Molenhoekstraat te Deurle. Hier vind je een wandelkaart terug. 


overstromingsgebied
De westerplas
fietsen Latem
wandelen Westerplas


Westerplas als bescherming tegen de grillen van de natuur

 

Ik zocht nog wat informatie op over het onstaan van dit natuurgebied. De Westerplas kwam er namelijk op initiatief van N.V. Hooglatem, een vennootschap bestaande uit enkele grote immobiliënmaatschappijen. In de jaren 1990 overstroomde de wijk Hooglatem regelmatig. Daarom werd er in 2006 een gecontroleerd overstromingsgebied gecreëerd. Op die manier wordt de wijk gespaard van overstromingen en wordt het natuurgebied gespaard van bebouwing.


Dat vind ik nu eens een mooie wisselwerking! De Westerplas doet me ook stilstaan bij de roep tegen de verharding van onze gronden. We startten de zomer van 2020 nog nooit met zo’n laag grondwaterpeil. Als ontharding betekent dat je een natuurparel in ruil krijgt, dan kunnen we dit alleen maar toejuichen!