Een groene oase in Gent: de Bourgoyen

Afstand Gent: 3 km

Wat: Wandeling


We blijven flink in ons kot, maar het was zo’n weer van: hup, naar buiten! Tijd om de beetjes te strekken! En aangezien de Bourgoyen als het ware in onze achtertuin ligt, werd dit het hoogtepunt van onze week. Ook al waren we hier al een paar keer geweest, het deed deugd om nog eens in 't groen te zijn. En door het ideale kader van blauwe lucht – 20 graden – niet te druk - de vele vogeltjes, was het een herontdekking voor ons beiden.


Bourgoyen Gent


Lente: 50 tinten groen 


Hallo lente! Wat hebben we je zonnestralen, je frisse geur, je verschillende tinten groen en vooral het gefluit van de vogeltjes gemist!


Het reservaat ligt op slechts 3 kilometer van het centrum van Gent. Daar waar (normaal) de mensenmassa met al z’n lawaai in het straatbeeld niet weg te denken is, straalt het natuurreservaat met een oppervlakte van 230 ha een oase van rust uit waar de wetten van de fauna en flora gelden. Ideaal dus om eventjes te ontsnappen het stadsleven.


Oké, dit klinkt misschien vreemd, maar als je in het stad woont, is het precies alsof je ‘natuurzintuigen’ veel verfijnder worden. Bepaalde zaken die je voordien helemaal geen aandacht kregen, vallen nu meer op. Bijvoorbeeld het getsjilp van de vogeltjes, mannekes wat waren er veel! Maar dat is niet zo vreemd, want blijkbaar is dit het op één na vogelrijke natuurreservaat van Vlaanderen. Dus heb je een verrekijker in bezit? Meenemen die handel!


Borgoyen
Wandeling Borgouyen


Bourgoyen of Bourgoyen–Oosemeersen? 


In de volksmond zeggen we ‘de Bourgoyen’, maar efkes de officiële benaming meegeven van het natuurreservaat: de Bourgoyen–Oosemeersen. Vanwaar deze naam? Het reservaat ligt in een vallei dat wordt uitgeschuurd door de Leie. Het deeltje ten noorden van de Leie heet de Bourgoyen, het deeltje ten zuiden ervan de Ossemeersen. En vanwaar de meersen? Dit slaat op de natte graslanden die tijdens de winter onder water lopen. Vandaar hier en daar de aangelegde houten wandelpaden zodat de voetjes ook tijdens natte periodes droog kunnen blijven.


Natuur Gent
Wandelen in de Bourgoyen-Ossemeersen
natuurreservaat bourgoyen


Wandelen in de Bourgoyen


Parkeren kan je makkelijk op de P+R Bourgoyen (Driepikkelstraat 30, 9030 Gent). Van daaruit zie je de gebouwen van het natuur – en milieucentrum de Bourgoyen waar er verschillende wandelingen starten.


Er zijn 3 wandelroutes die met pijltjes worden aangegeven in het natuurreservaat: Blauw = Bourgoyenpad van 5,5 km, Rood = Meerskantpad van 4,4 km (deze route is trouwens gebruiksvriendelijk gemaakt voor rolstoelen en blinden), Geel= Spoorwegdijkpad van 2 km.


En voor wanneer alle corona-maatregelen gedaan zijn: In het bezoekerscentrum kan je voor – of voor degene die zichzelf goed kennen, misschien beter na – je wandeling nog eentje drinken in de cafetaria van het natuurcentrum. Deze worden trouwens uitgebaat door vrijwilligers van Natuurpunt, dus je centjes zijn voor het goede doel.  


Natuurreservaat Bourgoyen
vogeluitkijkhut


Bourgoyen met kinderen


Ook ideaal om te doen met de kids. Waarom? Er is een blotevoetenpad, bijenhotels, 2 uitkijkhutten waar je de vogels nog beter kan spotten en een “schepvijver” met een steigertje waar ze op zoek kunnen naar kikkervisjes en andere rare fenomenen in het water. En voor de mini speurders: wanneer het bezoekerscentrum terug open is kan je een Boeboeksrugzak lenen. Die rugzak zit boordevol leuke opdrachten voor op de wandeltocht. De wandelpaden zijn dan geschikt voor kinderwagens, dus zowel voor de kleine als de grote kids. Verveling? No way! 


Bourgoyen kinderen
wandelroutes bourgoyen


Wandeling Bourgoyen en Blaarmeersen

 

En heb je zo’n actieve dag waar het gerust nog een paar kilometers extra mag zijn? Dan kan je dit perfect combineren met een loop’ke Blaarmeersen!