De Hoge Venen: wandelen op het ‘dak van België’

Wat? Wandeling

Afstand Gent? 210 km 


De Hoge Venen zijn ongetwijfeld één van de meest ongerepte stukjes natuur van de Ardennen. Reizen naar de Hoge Venen, dat is als reizen naar het buitenland. De unieke steppe van de Hoge Venen, het weidse en onbewoond hoog plateau, de lange vlonderpaden, het moerasachtig landschap en het lawaai van de sterke wind door de vele sparrenbossen, een waw-gevoel dat je enkel in de Hoge Venen kan beleven. 


Ardennen wandelen
wandelen Hoge Venen
wandelen Oost België
wandeling signal de brotange


Startpunt Signal de Botrange 

 

Je start je wandeling in Signal de Botrange. Met zijn 694 meter hoogte is het Signaal van Botrange in de Hoge Venen het hoogste punt van België. Hier vind je ook Baraque Michel, een herberg dat in de 19de eeuw werd opgericht in het midden van de heidevelden. Bij gevaarlijk weer zoals mist of een sneeuwstorm, luidde men de klok om verdwaalde wandelaars uit de venen te leiden.


8,7 km door de Hoge Venen


De wandeling laat je even twijfelen of je in België of in Scandinavië bent. Je wandelt vooral door het open heidelandschap met enkele kilometers vlonderpaden. Deze werden aangelegd om de voetjes droog te houden, want we bevinden ons dan ook in een natuurlijke ‘spons’.  Onder het knuppelpad hoor je af en toe het water kabbelen. De combinatie van het rustgevend geluid en de knuppelpaden, dat maakt deze wandeling zo uniek!


In de verte zal je enkele ‘skeletbomen’ spotten. Het zijn de overblijfselen van een dennenbos dat in de 19de eeuw werd aangeplant en vanaf 1950 door opeenvolgende branden werd geteisterd. Door de brand en de uitgesproken weersomstandigheden hier op het plateau, zorgen deze skeletten voor een bijzonder aanblik in het landschap.


De Hoge Venen, zo groot en immens. Een ideale plek om even helemaal tot rust te komen!


Hoge Venen
Hautes Fagnes
Eifel België


Wandeling hoge Venen praktisch


Startpunt (+parking): Baraque Michel

Afstand: 8,7 km

Markering: Blauwe rechthoek, logo bosbes

Route: https://www.ostbelgien.eu/nl/fiche/hiking/plezierwandeling-12-rond-de-venen