Assels wandelroute: langs de Leie en de Drongense Meersen

Wat? Wandeling

Afstand Gent? 5 km


Toen we in Gent kwamen wonen, was dit één van mijn eerste wandelingen die ik deed buiten de stad. En het werd meteen één van mijn favorietjes… Wellicht heeft het water die door het landschap slingert hiermee te maken. De route neemt je namelijk mee langs de Drongense Meersen en de oude Leie. Langs de oevers tref je onder andere kleine, houten steigertjes waar een plezierboot of kajak ligt te dobberen. En op één of andere manier word ik hier zo rustig van … Deze wandeling, altijd 1000 x genieten dus! 


Wandeling Assels
Assels wandelroute


De Assels wandelroute: langs oevers, weilanden en statige villa’s 

Geen mis beginpunt, je start namelijk aan de prachtige abdij van Drongen (de officiële naam: de voormalige norbertijnenabdij). Meteen eens iets nieuws, want wellicht door velen niet gekend? Eenmaal het brugje over ga je meteen in het onverharde pad het natuurgebied de Assels binnen. Je volgt de kronkelende Leie terwijl je je kan vergapen aan de prachtige huizen aan de andere kant van de oevers of je ziet één van de plezier jachtjes passeren. Zeker op warme zomerdagen is het één van de drukste waters van regio Gent. Nu, natuurlijk hebben ze geen ongelijk ... Wat een prachtige setting om hier te komen varen! 


Het pad brengt je vervolgens naar het veer van Afsnee. Super leuk intermezzo in je wandeling! Het veer wordt door een sympathieke man bediend, dus als je wilt kan je de oversteek maken: naar het dorpsplein van Afsnee of mag het een fancy culinaire tussenstop zijn: Nenuphar is een echte aanrader! Daarna brengt de route je heel eventjes langs de R4, maar meteen wandel je terug de rust in richting de abdij, het beginpunt van de route.


Een mooie afwisseling dus tussen cultuur en de Gentse natuurpracht! 

(Opmerking: Door één of andere reden wandel ik de route altijd omgekeerd - woepsie. Dus als je flink de pijltjes volgt, zal je hetgeen bovenstaand beschreven staat in omgekeerde volgorde tegenkomen!) 


Asselsroute Drongen
Natuurpunt Drongen
Leiemeersengebied
wandelen afsnee
veer Afsnee
Afsnee wandelroute


Assels = Overstromingsgebied 


De Assels is een natuurlijk overstromingsgebied van de Leie, net zoals bijvoorbeeld de Bourgoyen. Houd er rekening mee dat het tijdens regenperiodes hier goed nat kan zijn, waterdichte stapschoenen zijn dus aan te raden. Voor wat, hoort wat: Natte wandelpaden in de winter zorgen voor 50 tinten groen in de zomer! 


Praktisch Assels wandelroute


- Afstand wandeling? 6 km

- Hoe vind je de route? Volg de zeshoekige bordjes Asselseroute. Maar hier ook een kaartje

- Parkeren? Bij de Oude Abdij van Drongen, op het Drongenplein

 

** Log off, shut downd AND GO OUTSIDE ** wandelen Oost-Vlaanderen
natuurpunt Gent
wandelknooppunt